Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Zagrożenie bezpieczeństwa żywności

eng: food safety hazard 

Definicja 

biologiczny, chemiczny lub fizyczny czynnik w żywności, lub stan żywności, mogące spowodować negatywne skutki dla zdrowia 1) 

Komentarz 

  • Terminu „zagrożenie” nie należy mylić z terminem „ryzyko”, który w kontekście bezpieczeństwa żywności oznacza funkcję prawdopodobieństwa wystąpienia negatywnego skutku zdrowotnego (np. zachorowania) oraz powagi tego skutku (utrata życia, hospitalizacja, absencja w pracy, itp.) w przypadku narażenia na określone zagrożenie. Ryzyko jest definiowane w Przewodniku 51 ISO/IEC jako kombinacja prawdopodobieństwa wystąpienia szkody oraz powagi tej szkody. 
  • Alergeny zaliczają się do zagrożeń bezpieczeństwa żywności. 
  • W odniesieniu do pasz i składników pasz, związane z nimi zagrożenia bezpieczeństwa żywności mogą występować w i/lub na paszach oraz składnikach pasz, a następnie mogą być przenoszone do żywności w rezultacie konsumpcji pasz przez zwierzęta i na tej drodze mogą powodować negatywne skutki zdrowotne u człowieka. W odniesieniu do procesów innych niż prowadzone bezpośrednio na paszach i żywności (np. u producentów materiałów opakowaniowych, środków czyszczących itp.) związane z nimi zagrożenia bezpieczeństwa żywności są tego rodzaju, iż pośrednio lub bezpośrednio mogą być przenoszone do żywność w związku z zamierzonym użyciem dostarczanych produktów i/lub usług, a w ten sposób mogą stanowić potencjał sprawczy negatywnych skutków zdrowotnych dla człowieka. 

1) EN ISO 22000:2005 pkt 3.3