Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Walidacja

eng: validation 

Definicja 

– potwierdzenie, przez przedstawienie dowodu obiektywnego, że zostały spełnione wymagania dotyczące konkretnego zamierzonego użycia lub zastosowania 1) 
– [bezpieczeństwo żywności] uzyskanie dowodu, że środki nadzoru zarządzane w ramach planu HACCP i operacyjnych PRP są wstanie być skuteczne 2) 
– weryfikacja, gdzie określone wymagania są adekwatne do zamierzonego zastosowania 3) 

Komentarz 

  • Dowód obiektywny wymagany do walidacji może być wynikiem badania lub innych form określenia (3.11.1) takich jak przeprowadzenie alternatywnych obliczeń lub przegląd dokumentów. 
  • Do oznaczenia związanego z tym statusu używa się terminu „zwalidowany”. 
  • Walidację można przeprowadzić w warunkach rzeczywistych lub symulowanych. 
  • Procedura pomiarowa normalnie stosowana do pomiaru stężenia masowego azotu w wodzie może zostać zwalidowana także do pomiarów w surowicy ludzkiej. 

1) EN ISO 9000:2015 pkt 3.8.13 
2) EN ISO 22000:2005 pkt 3.15 
3) EN ISO/IEC 17025:2017 pkt 3.9.