eng: validation
Definicja
– potwierdzenie, przez przedstawienie dowodu obiektywnego, że zostały spełnione wymagania dotyczące konkretnego zamierzonego użycia lub zastosowania 1)
– [bezpieczeństwo żywności] uzyskanie dowodu, że środki nadzoru zarządzane w ramach planu HACCP i operacyjnych PRP są wstanie być skuteczne 2)
– weryfikacja, gdzie określone wymagania są adekwatne do zamierzonego zastosowania 3)
Komentarz
- Dowód obiektywny wymagany do walidacji może być wynikiem badania lub innych form określenia (3.11.1) takich jak przeprowadzenie alternatywnych obliczeń lub przegląd dokumentów.
- Do oznaczenia związanego z tym statusu używa się terminu „zwalidowany”.
- Walidację można przeprowadzić w warunkach rzeczywistych lub symulowanych.
- Procedura pomiarowa normalnie stosowana do pomiaru stężenia masowego azotu w wodzie może zostać zwalidowana także do pomiarów w surowicy ludzkiej.
1) EN ISO 9000:2015 pkt 3.8.13
2) EN ISO 22000:2005 pkt 3.15
3) EN ISO/IEC 17025:2017 pkt 3.9.